Γαστρεντερικό Σύστημα

Δυσκοιλιότητα, διάρροια, πεπτικά έλκη, ελκώδης κολίτιδασύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Διάφορες διαταραχές του γαστρεντερικού είναι: η δυσκοιλιότητα, η διάρροια, τα πεπτικά έλκη, ελκώδης κολίτιδα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS).

Ως αιτία θανάτου στον παγκόσμιο χάρτη τα γαστρεντερικά νοσήματα καταλαμβάνουν την έβδομη θέση (διαρροϊκές διαταραχές). Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η δίαιτα των Ευρωπαίων αλλά και των Ελλήνων δεν περιλαμβάνει ιδιαιτέρα τα φρούτα και τα λαχανικά  σε αντίθεση με τα λίπη και αυτό αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου. Έτσι αποδεικνύεται το ότι στη χώρα μας η δεύτερη αιτία νοσηρότητας προέρχεται από τα νοσήματα του πεπτικού1.

Έρευνες βασισμένες σε πειραματόζωα  αποδεικνύουν μέρα με τη μέρα ότι το οξύ και το χρόνιο στρες συγκαταλέγονται στους πιο επιβαρυντικούς  παράγοντες για την εκδήλωση των γαστρεντερικών διαταραχών (GID). Ορισμένα στρεσσογόνα γεγονότα ζωής έχουν συνδεθεί με την επιδείνωση ή και ακόμη την αφετηρία μερικών κοινών γαστρεντερικών αναταραχών (FGD) αλλά και της  γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (GORD). Επιπλέον μείζονα γεγονότα ζωής  όπως ο βιασμός και το μετα-τραυματικό σύνδρομο του στρες είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου. Τέλος από κλινικές μελέτες αποδείχθηκε ότι το στρες επιδρά στον υποτροπιασμό των εντερικών διαταραχών2.

Βιβλιογραφία:

  1. Χρ. Δαρβίρη (2010) Προαγωγή Υγείας. Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης, Αθήνα.
  2. Stephen M. Collins (2001)Modulation of intestinal inflammation by stress: basic mechanisms and clinical relevance. Journals of the American Physiological Society AJP – GI vol. 280 no. 3 G315-G318